Τηλέφωνα: +30 2310 436 215 & +30 2310 449 259 Δωρεάν αποστολή, Άτοκες δόσεις & Δικαίωμα επιστροφής 20 ημερών!
espa 90X45 el

Blog

Χειροποίητο ή μηχανοποίητο; Τι να επιλέξω;

Οδηγός Αγοράς - Σύγκριση Μηχανοποίητων και Χειροποίητων Χαλιών

Τα χαλιά αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά διακοσμητικά στοιχεία σε κάθε σπίτι, προσθέτοντας ζεστασιά, στυλ και άνεση. Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε το κατάλληλο χαλί για το χώρο σας, μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε είναι αν θα επιλέξετε μηχανοποίητο ή χειροποίητο χαλί. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών τύπων χαλιών, ώστε να σας βοηθήσουμε να πάρετε την πιο έξυπνη και συμφέρουσα απόφαση.

Χαρακτηριστικά Μηχανοποίητων Χαλιών

 1. Παραγωγή:

  • Τα μηχανοποίητα χαλιά παράγονται μαζικά σε εργοστάσια χρησιμοποιώντας τεχνολογία και μηχανήματα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει τη γρήγορη παραγωγή μεγάλου όγκου χαλιών με συνεχή ποιότητα.

 2. Τιμή:

  • Συνήθως, τα μηχανοποίητα χαλιά είναι πιο οικονομικά από τα χειροποίητα λόγω της αυτοματοποιημένης παραγωγής και της χρήσης συνθετικών υλικών.

 3. Ποικιλία Σχεδίων:

  • Λόγω της ευκολίας προσαρμογής των μηχανών, τα μηχανοποίητα χαλιά είναι διαθέσιμα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

 4. Αντοχή:

  • Τα μηχανοποίητα χαλιά είναι ανθεκτικά και αντέχουν καλά στη φθορά, ειδικά όταν κατασκευάζονται από ποιοτικά συνθετικά υλικά.

 5. Συντήρηση:

  • Συνήθως είναι εύκολα στη συντήρηση και μπορούν να καθαριστούν με απλά οικιακά καθαριστικά.

 6. Μεγέθη:

  • Τα μηχανοποίητα χαλιά διατίθενται σε προκαθορισμένα μεγέθη, τα οποία ενδέχεται να μην καλύπτουν πάντα τις ειδικές διαστάσεις που μπορεί να χρειαστείτε.

Χαρακτηριστικά Χειροποίητων Χαλιών

 1. Παραγωγή:

  • Τα χειροποίητα χαλιά δημιουργούνται από ειδικευμένους τεχνίτες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές υφαντικής. Κάθε χαλί είναι μοναδικό και μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

 2. Τιμή:

  • Τα χειροποίητα χαλιά είναι συνήθως πιο ακριβά λόγω του χρόνου και της τέχνης που απαιτείται για την κατασκευή τους, καθώς και των ακριβών φυσικών υλικών που χρησιμοποιούνται, όπως το μαλλί και το μετάξι. Πολλές φορές πάντως ένα καλό χειροποίητο χαλί μπορεί να κοστίζει λιγότερο από ένα μάλλινο μηχανοποίητο χαλί, ειδικά αν είναι ευρωπαϊκής παραγωγής.

 3. Ποιότητα:

  • Η ποιότητα των χειροποίητων χαλιών είναι εξαιρετική. Χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά και τεχνικές που εγγυώνται αντοχή και διάρκεια στον χρόνο.

 4. Αισθητική και Μοναδικότητα:

  • Κάθε χειροποίητο χαλί είναι ένα έργο τέχνης, με μοναδικά σχέδια και χρώματα που αντανακλούν την κουλτούρα και την παράδοση των τεχνιτών που τα δημιουργούν.

 5. Συντήρηση:

  • Τα χειροποίητα χαλιά μπορεί να απαιτούν πιο προσεκτική συντήρηση και καθαρισμό από ειδικούς, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητά τους.

 6. Μεγέθη:

  • Τα χειροποίητα χαλιά υφαίνονται χωρίς περιορισμούς σε οποιοδήποτε μέγεθος, μπορεί κανείς να βρει και το πιο απίθανο μέγεθος, καλύπτοντας έτσι και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις του χώρου σας.

Και ο νικητής είναι...

Στην επιχείρησή μας, εμπορευόμαστε τόσο μηχανοποίητα όσο και χειροποίητα χαλιά, καθώς αναγνωρίζουμε ότι κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μπορεί να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών μας. Ωστόσο, γενικά προτείνουμε τα χειροποίητα χαλιά για εκείνους που αναζητούν ένα μοναδικό κομμάτι με υψηλή αισθητική και μακροχρόνια αντοχή.

Ενώ τα μηχανοποίητα χαλιά μπορεί να είναι μια οικονομική και πρακτική επιλογή, τα χειροποίητα χαλιά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα που τα καθιστούν μια πιο έξυπνη, σωστή και συμφέρουσα επιλογή μακροπρόθεσμα:

 • Διαχρονική Αξία: Τα χειροποίητα χαλιά δεν είναι μόνο διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και επενδύσεις που αυξάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου.

 • Ποιότητα και Αντοχή: Τα φυσικά υλικά και η προσεκτική κατασκευή εξασφαλίζουν ότι τα χειροποίητα χαλιά θα διαρκέσουν για πολλές δεκαετίες.

 • Μοναδικότητα: Κάθε χαλί είναι μοναδικό, προσθέτοντας έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο χώρο σας.

 • Πολιτιστική Κληρονομιά: Με την αγορά ενός χειροποίητου χαλιού, υποστηρίζετε παραδοσιακές τέχνες και τεχνίτες που διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά τους.

 • Ευελιξία στα Μεγέθη: Τα χειροποίητα χαλιά μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις του χώρου σας.

Συμπερασματικά, αν και τα μηχανοποίητα χαλιά μπορεί να προσφέρουν κάποιες βραχυπρόθεσμες οικονομίες, η επιλογή ενός χειροποίητου χαλιού είναι η πιο έξυπνη και συμφέρουσα επιλογή για όσους επιθυμούν ποιότητα, μοναδικότητα και διαχρονική αξία. Με τη σωστή φροντίδα, ένα χειροποίητο χαλί δεν χάνει την αξία του και μπορεί να αποτελέσει κειμήλιο που θα περάσει από γενιά σε γενιά, δίνοντας χαρακτήρα και ομορφιά στο σπίτι σας για πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Χαλιά και Επιδαπέδια Θέρμανση: Μύθοι και Πραγματικότητες

 Η Επιλογή Χαλιών σε Σπίτια με Επιδαπέδια Θέρμανση: Μύθοι και Πραγματικότητες

Η επιδαπέδια θέρμανση κερδίζει συνεχώς έδαφος στις σύγχρονες κατασκευές, προσφέροντας άνεση και ενεργειακή αποδοτικότητα. Ένα συχνό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο τα χαλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σπίτια με αυτό το είδος θέρμανσης. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα χαλιά μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ας αναλύσουμε γιατί τα χαλιά δεν δημιουργούν πρόβλημα στην επιδαπέδια θέρμανση και πώς μπορούν να στρωθούν άνετα όπως σε κάθε άλλο σπίτι.

 Μύθος: Τα Χαλιά Εμποδίζουν τη Διάδοση της Θερμότητας
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι τα χαλιά εμποδίζουν τη διάδοση της θερμότητας. Στην πραγματικότητα, τα χαλιά έχουν χαμηλή θερμική αντίσταση και επιτρέπουν τη διάδοση της θερμότητας στο χώρο. Οι σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευής χαλιών εξασφαλίζουν ότι είναι κατάλληλα για χρήση με επιδαπέδια θέρμανση, διατηρώντας την άνεση και την αποτελεσματικότητα της θέρμανσης.

 Πραγματικότητα: Τα Χαλιά Μπορούν να Βελτιώσουν την Απόδοση της Θέρμανσης
Τα χαλιά μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της θερμότητας στο χώρο, μειώνοντας την απώλεια θερμότητας προς το πάτωμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού. Επιπλέον, τα χαλιά προσφέρουν μια επιπλέον στρώση μόνωσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο.

 Τι Πρέπει να Προσέξετε
Για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία της επιδαπέδιας θέρμανσης, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή και την τοποθέτηση των χαλιών:
- Πάχος Χαλιού: Προτιμήστε χαλιά με χαμηλό έως μέτριο πάχος για να επιτρέπεται η καλύτερη διάδοση της θερμότητας.
- Υλικά Κατασκευής: Επιλέξτε χαλιά από υλικά που είναι κατάλληλα για χρήση με επιδαπέδια θέρμανση, όπως το μαλλί ή τα συνθετικά υλικά υψηλής ποιότητας.
- Υπόστρωμα Χαλιού: Βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα του χαλιού δεν εμποδίζει τη διάδοση της θερμότητας. Υπάρχουν υποστρώματα ειδικά σχεδιασμένα για χρήση με επιδαπέδια θέρμανση.

 Οφέλη από τη Χρήση Χαλιών σε Σπίτια με Επιδαπέδια Θέρμανση
1. Αισθητική και Άνεση: Τα χαλιά προσθέτουν ζεστασιά και κομψότητα σε κάθε χώρο, καθιστώντας τον πιο φιλόξενο και άνετο.
2. Ηχομόνωση:Τα χαλιά μπορούν να μειώσουν τους θορύβους και τις ανακλάσεις του ήχου, δημιουργώντας ένα πιο ήσυχο περιβάλλον.
3. Ασφάλεια: Τα χαλιά μειώνουν τον κίνδυνο ολίσθησης, προσφέροντας ένα πιο ασφαλές δάπεδο, ιδιαίτερα για παιδιά και ηλικιωμένους.

Συμπέρασμα
Η χρήση χαλιών σε σπίτια με επιδαπέδια θέρμανση δεν αποτελεί πρόβλημα, αντίθετα, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Με την κατάλληλη επιλογή χαλιών και υπόστρωμα, μπορείτε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της επιδαπέδιας θέρμανσης χωρίς κανένα περιορισμό. Τα χαλιά όχι μόνο δεν εμποδίζουν την απόδοση της θέρμανσης, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αισθητική του σπιτιού σας.

Με τη σωστή ενημέρωση και επιλογή, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον στο σπίτι σας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την άνεση της επιδαπέδιας θέρμανσης και την κομψότητα των χαλιών.
Περισσότερα...

Η εκπληκτική ιστορία των Ziegler

Η εκπληκτική ιστορία ενός κοσμοπολίτικου χαλιού  και πως πρόκυψε το όνομα Ζiegler
Ziegler History

σχεδιάστηκε στην Αγγλία από έναν Ελβετό μετανάστη. Κατασκευάστηκε στην Περσία και σήμερα αναβιώνει από Αφγανούς ταπητουργούς στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Ήταν το 19ο αιώνα όταν ένας Ελβετός ονόματι Ziegler μετανάστεψε στην Αγγλία στην περιοχή του Μάντσεστερ για να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο τυπωμένων μάλλινων και βαμβακερών υφασμάτων. Την εποχή εκείνη το Ιράν ήταν πρακτικά ένα προτεκτοράτο της Αγγλίας.
Η εταιρία Ziegler & Company εξάγει την παραγωγή της στην Μέση Ανατολή και ανοίγει υποκαταστήματα στο Tabriz ,έπειτα στην Τεχεράνη, στο Σουλταναμπάντ ,στο Γιαζντ και το Ισφαχάν. Οι δουλειές πάνε καλά αλλά το εμπόριο γίνετε σε Ριάλς ένα δύσκολο νόμισμα μη μετατρέψιμο , για να μπορεί να εξάγει τα χρήματα ο Ziegler πρέπει να εμπορεύεται διάφορα είδη μέσω τον Καύκασο και την Ρωσία που όμως τελικώς του τρώνε όλο το κέρδος.

Έρωτας με την Ανατολή
μετά την μεγάλη έκθεση το 1862 στο Λονδίνο ,αλλά και την Παγκόσμια έκθεση της Βιέννης το 1873 και του Παρισιού το 1878 η αριστοκρατία ζητά χαλιά για να διακοσμήσει τα μεγάλα της σπίτια, πολλά καταστήματα όπως το Liberty προσπαθούν να πουλήσουν περσικά χαλιά αλλά αυτά συνήθως δεν ταιριάζουν ούτε στο στυλ και στα χρώματα αλλά ούτε και στα μεγέθη.
Ο Oskar Strauss ένας γερμανός συνεργάτης της εταιρίας πείθει τον Ziegler να μπουν στην περιπέτεια της κατασκευής χαλιών στο Ιράν. ’’ας εισάγουμε χαλιά, αλλά όχι όποια και όποια, αλλά αυτά που ζητά η αγορά. Αυτά δεν υπάρχουν άρα ας κατασκευάσουμε δικά μας’’ .
Ο Ziegler εγκαθίσταται στο Σουλταναμπάντ όπου είδη υπάρχει κάποια υποδομή και παραγωγή χαλιών.

Οργανωμένη παραγωγή
Ο Ziegler θέλει η παραγωγή του να ανταποκρίνεται στην ζήτηση σε θέματα μεγέθους ,χρωμάτων, σχεδίων, ποιότητας αλλά και βεβαίως στις σωστές τιμές.
Στην Ziegler & Company μπορεί κάποιος να κάνει ειδική παραγγελία το επιθυμητό χαλί. Εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών της εποχής εκείνης σε αντίθεση με τα σημερινά στάνταρτ.
Αγοράζει λοιπόν ένα οικόπεδο το περιφράζει με ψηλούς τοίχους και σιγά σιγά το μεταμορφώνει σε φρούριο-Ziegler, στο εσωτερικό του υπάρχουν τα γραφεία ,οι αποθήκες αλλά ειδικά τα χημεία των χρωμάτων δουλεύουν πυρετωδώς για μία σωστή σταθερότητα των χρωμάτων. Οι αργαλειοί είναι σε σπίτια του κόσμου σε διάφορα χωριά.
Ο Ziegler απασχολεί έως 2.500 τεχνίτες και τεχνίτριες.
Το Σουλταναμπάντ (το σημερινό ΑΡΆΚ ) είναι μία σχετικά νέα πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους που αντικατέστησε το Μουσκαμπάντ -ένα άντρο ληστών- το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από το Σάχη. Για να προφυλαχτεί η πολύτιμη παραγωγή χαλιών οι αργαλειοί μοιράζονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Ανάμεσα στα διάφορα χωριά της περιοχής το Mahal και το Sarough είναι αυτά που ξεχωρίζουν σε φήμη και ευμάρεια.

Το τέλος μίας Ιστορίας
Χάρη σε εξαγωγές στις ΗΠΑ η εταιρεία αντέχει τις δυσκολίες του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, αλλά τις μετέπειτα αλλαγές δεν μπορεί να τις ακολουθήσει : λόγω της πτώσης του Ιρανικού νομίσματος οι μεγάλες αποθήκες του καταγράφουν τεράστιες ζημιές , το κράτος επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία του και αφαιρεί από τους Βρετανούς τα πλεονεκτήματα τους και ελέγχει μόνο του τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τέλος η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση αναγκάζει την εταιρεία το 1937 να σταματήσει τις δραστηριότητες της.

Η ιστορία κανονικά θα τελείωνε εδώ αλλά τα χαλιά Ziegler αναγεννιούνται από την στάχτη τους.
Στην χώρα όπου ο Ziegler πούλησε τα τελευταία του χαλιά -στις ΗΠΑ- ,δημιουργείτε μία νέα ζήτηση. Η Βρετανική και η Περσική αυτοκρατορία ναι μεν δεν υπάρχουν πια αλλά οι Αφγανοί εξασφάλισαν την ύπαρξη των χαλιών.
Το μυστικό της επιτυχίας αυτών των χαλιών δεν ήταν η προέλευση αλλά τα χρώματα , τα σχέδια και το στιλ τους. Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν κατάφεραν να αναβιώσουν τον συνδυασμό αυτόν και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει : μετά την Αμερική και την Αγγλία ,
σε όλη την Ευρώπη αρέσουν πλέον τα χαλιά αυτά.

Τι κάνει την διαφορά?
Δεν είναι ούτε η πυκνότητα ή η αντοχή ούτε η πληθώρα των σχεδίων αλλά απλά η διαφορετικότητα τους.
-εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνονται χαλιά με πλούσιο και απαλό πέλος , τα Ziegler είναι λεπτά και σχετικά ξερά
-στα περισσότερα χαλιά υπάρχει πολύ και έντονο χρώμα , τα Ziegler είναι διακριτικά και εναρμονίζονται -ακόμα και σε μεγάλα μεγέθη- με το περιβάλλον τους.
-όπως στα χρώματα έτσι διακριτικά και άτονα συγκριτικά με άλλα χαλιά είναι και τα σχέδια τους.
-Ανάλογα την ώρα και το φως δίνει την εντύπωση ενός άλλου χαλιού και χάριν και του γνεσμένου στο χέρι μαλλιού έχει την εικόνα του φυσικού ( όπως ίσως το μάρμαρο ή το ξύλο).

Σημείωση για την ποιότητα
Υπάρχουν χονδρικά 3 διαφορετικές τεχνικές πλεξίματος
α. με τον Πακιστανικό τρόπο και κόμπο
β. με τον Αφγανικό τρόπο και κόμπο
γ. τα Ινδικά που είναι και τα πιο απλά αντίγραφα
ο 1ος είναι πιο απλός και εύκολος καθώς χρειάζεται λιγότερο υλικό και κόπο (π.χ. λόγω του ότι σε μονόχρωμες επιφάνειες πιάνονται πολλές φορές τα στημόνια 2-2 μαζί),επίσης στα περισσότερα Ζίγκλερ-Πακιστάν δεν χρησιμοποιούν γνεσμένο-στριφτό μαλλί που είναι αναγκαίο ώστε να αντέξει το επίμονο πετροπλήσιμο που γίνετε για να δώσει στο χαλί την τελική όψη παλαιού χαλιού.
στον 2ο χρησιμοποιείτε καλύτερο και περισσότερο μαλλί (γι’αυτό προσέχετε τα χαλιά να είναι λεπτά αλλά βαριά) , γίνετε πιο πυκνή ύφανση και καλύτερο τελικό πετροπλύσιμο.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό κατασκευάζονται πολλά ziegler με μοναδικό γνώμονα την δυνατότητα πώλησης στην χαμηλότερη τιμή.
Στα δικά μας Ziegler –Ferahan πρόκειται για ποιοτικά άριστα δουλεμένα χαλιά με εξαιρετικό μαλλί προβάτου με μεγάλη αντοχή.
Τα Ziegler –Ferahan μας πλέκονται από έμπειρους Αφγανούς Τουρκμένους με υψηλή και γερή πυκνότητα κόμπων. Aπλά Ziegler συνήθως πλέκονται με έναν απλούστερο τρόπο π.χ. στην πίσω πλευρά δύο θηλιές ενώ φαίνονται σαν δύο κόμποι είναι μόνο ένας κόμπος με αποτέλεσμα να είναι πιο χοντροδουλεμένα και άρα υποδεέστερα.
Τα καλύτερα Ζιγκλερ είναι πλεγμένα από στριφτό μαλλί ghazni γνεσμένο στο χέρι (handspun) που έχει βαφεί με φυτικές βαφές.

Σύντομη ιστορία του Χειροποίητου Χαλιού

Τα χαλιά χωρίζονται χονδρικά ως προς τα σχέδια σε:  λουλουδάτα, γεωμετρικά και σύγχρονα-μοντέρνα, ενώ ως προς το υλικό σε: μάλλινα , μαλλινομέταξα και μεταξωτά.
Το μαλλί είναι το πιο σύνηθες υλικό καθώς είναι το πιο ανθεκτικό στην χρήση και το λέρωμα, μπορεί να πλυθεί συχνά  χωρίς να χάνει τις ιδιότητες του  και μονώνει πολύ καλά απέναντι στο κρύο και στην ζέστη, για αυτό και μπορείτε να αφήνετε τα χαλιά στρωμένα όλο τον χρόνο.
Το μετάξι ανεβάζει όμως ποιοτικά κάθε χώρο ενώ ήταν ανέκαθεν ένα σύμβολο πλούτου και χρησιμοποιείται από παλιά σε χαλιά στολίδια και τέχνης για την καθαρότερη και λεπτομερέστερη καταγραφή των σχεδίων.

Η τεχνική πλεξίματος  χαλιών πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Περσία και διαδόθηκε σιγά  σιγά στις γύρω χώρες, την μεγαλύτερη άνθηση έζησε τον 16ο και 17ο αιώνα κατά την βασιλεία των Σαφαφιδών όπου το Εσφαχάν  εξελίχθηκε σε πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Το παλαιότερο χαλί που βρέθηκε ποτέ είναι άνω των 2.000 ετών (άρα η τέχνη του χαλιού  είναι πολύ παλαιότερη) και βρέθηκε παγωμένο στην Σιβηρία. Eίναι χαρακτηριστικό πως η τεχνική κατασκευής του δεν διαφέρει σε τίποτα από την τεχνική που πλέκονται τα χαλιά στις μέρες μας. Σήμερα εκτίθεται στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Όλα πάντως τα σημαντικά μουσεία του κόσμου (Λονδίνου-Νέας Υόρκης- Βερολίνου- Βιέννης- Κωνσταντινούπολης-Τεχεράνης κ.α.) εκθέτουν παλιά πασίγνωστα χαλιά
 
 Τα χειροποίητα χαλιά ανέκαθεν αποτελούσαν μία εξαιρετική επένδυση, αφού ειδικά τα ποιοτικά χαλιά διατηρούν ή αυξάνουν την αξία τους με το χρόνο, ενώ παλιά  χαλιά αντίκες πιάνουν αμύθητα ποσά σε μεγάλες παγκόσμιες δημοπρασίες όπως των οίκων Sotheby’s & Christies.

Ενώ τα παλιά πρωτότυπα σχέδια εξελίχθηκαν και μεταλλάχθηκαν με τον καιρό και οι συμβολισμοί τους πολλές φορές έχουν χαθεί , τα χρώματα συνεχίζουν να εκφράζουν κάτι , έτσι π.χ. το κόκκινο –το χρώμα της ζωής και της χαράς- είναι το συχνότερο χρώμα ενώ το άσπρο και μαύρο που συμβολίζουν πένθος και λύπη δεν συνηθίζονται. Το μπλε σαν χρώμα του ουρανού και του άπειρου προτιμάται σαν βασικό χρώμα ή χρώμα  μπορντούρας ενώ  το πράσινο σαν ιερό χρώμα σπανιότατα χρησιμοποιείται καθώς οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν το πατούν.
Τα χαλιά λοιπόν δεν είναι απλά πολύχρωμα, παλαιότερα και σήμερα ειδικά στα χαλιά οικιακής κατασκευής  εκφράζουν ελπίδες, φόβους και συναισθήματα, είτε χρησιμοποιούν το καφέ το χρώμα της γονιμότητας ή το μπλε-indigo το χρώμα της μοναξιάς.
 
Οι παλιές παραδοσιακές χώρες των οποίων τα χαλιά παίρνουν το όνομα της περιοχής που κατασκευάστηκαν είναι οι …Ιράν(Περσία),Κίνα ,Αφγανιστάν , Τουρκία ,και όλες οι νότιες περιοχές της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Μαρόκο  και Νεπάλ.
Οι νεότερες χώρες όπως Ινδία, Πακιστάν, Κασμίρ ονομάζουν τα χαλιά  σύμφωνα με το σχέδιο.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία επιστροφή στις ρίζες ,πλέκοντας πάλι χαλιά με παλιές παραδοσιακές και πολλές φορές ξεχασμένες μεθόδους*  και  σε παλιά σχέδια
πχ χαλιά Aryana, Feraghan-Ziegler ,Belgik,Ushak και Kandahar

κάτι που συμβαίνει ακόμα και στα μοντέρνα χαλιά που έχουν μία ειδικά πατίνα του παλιού όπως τα χαλιά Loribaft και τα Ziegler-modern.
*παραδοσιακές  μέθοδοι είναι πχ. στριφτό στο χέρι μαλλί , φυτικές βαφές ή το πετροπλύσιμο

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Good to knowΓνωρίζατε ότι

Small_BAnner_249-173.png 2_Small_BAnner_249-173.png 3_Small_BAnner_249-173.png

Latest AdditionsΤελευταίες προσθήκες

Σχόλια πελατών

Χρήστος Κ.

Αγοράσαμε πολύ ωραία καλακαιρινά χαλιά μηχανής, ενώ δεν είχαμε καν ιδέα ότιι το κατάστημα πουλάει τέτοια χαλιά. Πολύ κρίμα που δεν ήταν στο Site της εταιρείας για να το γνωρίζουν οι πελάτες.Γενικά στο κατάστημα υπάρχουν πολλά χαλιά που εδεν είναι διαθέσιμα στο eshop, πράγμα παράξενο για το 2024. Σημειώνω πως μου προσφέρανε δωρεάν παράδοση των χαλιών στο σπίτι και άτοκες δόσεις τα οποία όμως δεν τα χρειάστηκα.Χρήστος

Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 12:50
Χρυσούλα

Γνώρισα το μαγαζί από μία διαφήμιση στο facebook και έριξα μία ματιά στο site και μετά το επικέφτηκα και από κοντά. Μου άρεσε πολύ που είδα ενα καθαρό μαγαζί με τα χαλιά τακτοποιημένα σε σταντ ( και όχι το πάτωμα όπως έχω δει σε παρα πολλά καταστήματα) με ευγενικούς ανθρώπους και για μένα πολύ σημαντικό , με Parking γιατί πλέον με τα έργα του Fly Over στην Θεσσαλονίκη γίνεται χαμός και η τροχαία παραμονεύει παντού. Βρήκα  μοντέρνο χαλί όπως το έψαχνα , μου τό έδειξαν σε ένα μικρότερο μέγεθος και μου παραγείλαν μεγαλύτερο, το οποίο μου το παραδώσαν οι ίδιοι λίγες μέρες μετά. 10 με τόνο από εμένα!!  

Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 22:59