Τηλέφωνα: +30 2310 436 215 & +30 2310 449 259 Δωρεάν αποστολή, Άτοκες δόσεις & Δικαίωμα επιστροφής 20 ημερών!
espa 90X45 el

Ziegler Feraghan

Η εκπληκτική ιστορία ενός κοσμοπολίτικου χαλιού  και πως πρόκυψε το όνομα Ζiegler
σχεδιάστηκε στην Αγγλία από έναν Ελβετό μετανάστη. Κατασκευάστηκε στην Περσία και σήμερα αναβιώνει από Αφγανούς ταπητουργούς στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Ήταν το 19ο αιώνα όταν ένας Ελβετός ονόματι Ziegler μετανάστεψε στην Αγγλία στην περιοχή του Μάντσεστερ για να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο τυπωμένων μάλλινων και βαμβακερών υφασμάτων. Την εποχή εκείνη

το Ιράν ήταν πρακτικά ένα προτεκτοράτο της Αγγλίας.
Η εταιρία Ziegler & Company εξάγει την παραγωγή της στην Μέση Ανατολή και ανοίγει υποκαταστήματα στο Tabriz ,έπειτα στην Τεχεράνη, στο Σουλταναμπάντ ,στο Γιαζντ και το Ισφαχάν. Οι δουλειές πάνε καλά αλλά το εμπόριο γίνετε σε Ριάλς ένα δύσκολο νόμισμα μη μετατρέψιμο , για να μπορεί να εξάγει τα χρήματα ο Ziegler πρέπει να εμπορεύεται διάφορα είδη μέσω τον Καύκασο και την Ρωσία που όμως τελικώς του τρώνε όλο το κέρδος.


Έρωτας με την Ανατολή

μετά την μεγάλη έκθεση το 1862 στο Λονδίνο ,αλλά και την Παγκόσμια έκθεση της Βιέννης το 1873 και του Παρισιού το 1878 η αριστοκρατία ζητά χαλιά για να διακοσμήσει τα μεγάλα της σπίτια, πολλά καταστήματα όπως το Liberty προσπαθούν να πουλήσουν περσικά χαλιά αλλά αυτά συνήθως δεν ταιριάζουν ούτε στο στυλ και στα χρώματα αλλά ούτε και στα μεγέθη.
Ο Oskar Strauss ένας γερμανός συνεργάτης της εταιρίας πείθει τον Ziegler να μπουν στην περιπέτεια της κατασκευής χαλιών στο Ιράν. ’’ας εισάγουμε χαλιά, αλλά όχι όποια και όποια, αλλά αυτά που ζητά η αγορά. Αυτά δεν υπάρχουν άρα ας κατασκευάσουμε δικά μας’’ .
Ο Ziegler εγκαθίσταται στο Σουλταναμπάντ όπου είδη υπάρχει κάποια υποδομή και παραγωγή χαλιών.

Οργανωμένη παραγωγή
Ο Ziegler θέλει η παραγωγή του να ανταποκρίνεται στην ζήτηση σε θέματα μεγέθους ,χρωμάτων, σχεδίων, ποιότητας αλλά και βεβαίως στις σωστές τιμές.
Στην Ziegler & Company μπορεί κάποιος να κάνει ειδική παραγγελία το επιθυμητό χαλί. Εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών της εποχής εκείνης σε αντίθεση με τα σημερινά στάνταρτ.
Αγοράζει λοιπόν ένα οικόπεδο το περιφράζει με ψηλούς τοίχους και σιγά σιγά το μεταμορφώνει σε φρούριο-Ziegler, στο εσωτερικό του υπάρχουν τα γραφεία ,οι αποθήκες αλλά ειδικά τα χημεία των χρωμάτων δουλεύουν πυρετωδώς για μία σωστή σταθερότητα των χρωμάτων. Οι αργαλειοί είναι σε σπίτια του κόσμου σε διάφορα χωριά.
Ο Ziegler απασχολεί έως 2.500 τεχνίτες και τεχνίτριες.
Το Σουλταναμπάντ (το σημερινό ΑΡΆΚ ) είναι μία σχετικά νέα πόλη με περίπου 10.000 κατοίκους που αντικατέστησε το Μουσκαμπάντ -ένα άντρο ληστών- το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από το Σάχη. Για να προφυλαχτεί η πολύτιμη παραγωγή χαλιών οι αργαλειοί μοιράζονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Ανάμεσα στα διάφορα χωριά της περιοχής το Mahal και το Sarough είναι αυτά που ξεχωρίζουν σε φήμη και ευμάρεια.

Το τέλος μίας Ιστορίας
Χάρη σε εξαγωγές στις ΗΠΑ η εταιρεία αντέχει τις δυσκολίες του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, αλλά τις μετέπειτα αλλαγές δεν μπορεί να τις ακολουθήσει : λόγω της πτώσης του Ιρανικού νομίσματος οι μεγάλες αποθήκες του καταγράφουν τεράστιες ζημιές , το κράτος επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία του και αφαιρεί από τους Βρετανούς τα πλεονεκτήματα τους και ελέγχει μόνο του τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τέλος η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση αναγκάζει την εταιρεία το 1937 να σταματήσει τις δραστηριότητες της.

Η ιστορία κανονικά θα τελείωνε εδώ αλλά τα χαλιά Ziegler αναγεννιούνται από την στάχτη τους.
Στην χώρα όπου ο Ziegler πούλησε τα τελευταία του χαλιά -στις ΗΠΑ- ,δημιουργείτε μία νέα ζήτηση. Η Βρετανική και η Περσική αυτοκρατορία ναι μεν δεν υπάρχουν πια αλλά οι Αφγανοί εξασφάλισαν την ύπαρξη των χαλιών.
Το μυστικό της επιτυχίας αυτών των χαλιών δεν ήταν η προέλευση αλλά τα χρώματα , τα σχέδια και το στιλ τους. Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν κατάφεραν να αναβιώσουν τον συνδυασμό αυτόν και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει : μετά την Αμερική και την Αγγλία ,
σε όλη την Ευρώπη αρέσουν πλέον τα χαλιά αυτά.

Τι κάνει την διαφορά?
Δεν είναι ούτε η πυκνότητα ή η αντοχή ούτε η πληθώρα των σχεδίων αλλά απλά η διαφορετικότητα τους.
-εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνονται χαλιά με πλούσιο και απαλό πέλος , τα Ziegler είναι λεπτά και σχετικά ξερά
-στα περισσότερα χαλιά υπάρχει πολύ και έντονο χρώμα , τα Ziegler είναι διακριτικά και εναρμονίζονται -ακόμα και σε μεγάλα μεγέθη- με το περιβάλλον τους.
-όπως στα χρώματα έτσι διακριτικά και άτονα συγκριτικά με άλλα χαλιά είναι και τα σχέδια τους.
-Ανάλογα την ώρα και το φως δίνει την εντύπωση ενός άλλου χαλιού και χάριν και του γνεσμένου στο χέρι μαλλιού έχει την εικόνα του φυσικού ( όπως ίσως το μάρμαρο ή το ξύλο).

Σημείωση για την ποιότητα
Υπάρχουν χονδρικά 3 διαφορετικές τεχνικές πλεξίματος
α. με τον Πακιστανικό τρόπο και κόμπο
β. με τον Αφγανικό τρόπο και κόμπο
γ. τα Ινδικά που είναι και τα πιο απλά αντίγραφα
ο 1ος είναι πιο απλός και εύκολος καθώς χρειάζεται λιγότερο υλικό και κόπο (π.χ. λόγω του ότι σε μονόχρωμες επιφάνειες πιάνονται πολλές φορές τα στημόνια 2-2 μαζί),επίσης στα περισσότερα Ζίγκλερ-Πακιστάν δεν χρησιμοποιούν γνεσμένο-στριφτό μαλλί που είναι αναγκαίο ώστε να αντέξει το επίμονο πετροπλήσιμο που γίνετε για να δώσει στο χαλί την τελική όψη παλαιού χαλιού.
στον 2ο χρησιμοποιείτε καλύτερο και περισσότερο μαλλί (γι’αυτό προσέχετε τα χαλιά να είναι λεπτά αλλά βαριά) , γίνετε πιο πυκνή ύφανση και καλύτερο τελικό πετροπλύσιμο.


Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό κατασκευάζονται πολλά ziegler με μοναδικό γνώμονα την δυνατότητα πώλησης στην χαμηλότερη τιμή.
Στα δικά μας Ziegler –Ferahan πρόκειται για ποιοτικά άριστα δουλεμένα χαλιά με εξαιρετικό μαλλί προβάτου με μεγάλη αντοχή.
Τα Ziegler –Ferahan μας πλέκονται από έμπειρους Αφγανούς Τουρκμένους με υψηλή και γερή πυκνότητα κόμπων. Aπλά Ziegler συνήθως πλέκονται με έναν απλούστερο τρόπο π.χ. στην πίσω πλευρά δύο θηλιές ενώ φαίνονται σαν δύο κόμποι είναι μόνο ένας κόμπος με αποτέλεσμα να είναι πιο χοντροδουλεμένα και άρα υποδεέστερα.
Τα καλύτερα Ζιγκλερ είναι πλεγμένα από στριφτό μαλλί ghazni γνεσμένο στο χέρι (handspun) που έχει βαφεί με φυτικές βαφές.

Good to knowΓνωρίζατε ότι

Small_BAnner_249-173.png 2_Small_BAnner_249-173.png 3_Small_BAnner_249-173.png