Τηλέφωνα: +30 2310 436 215 & +30 2310 449 259 Δωρεάν αποστολή, Άτοκες δόσεις & Δικαίωμα επιστροφής 20 ημερών!
espa 90X45 el

Συμβουλές Αγοράς

Συμβουλές Αγοράς

 

Το χειροποίητο χαλί είναι έργο τέχνης και θα έπρεπε να αγοράζετε σαν τέτοιο, δηλαδή με την ψυχή και την καρδιά μας, δεν παύει όμως να έχει και λειτουργικό χαρακτήρα, γι' αυτόν τον λόγο πρέπει κατά την αγορά του να ληφθούν υπ΄ όψιν ορισμένοι παράγοντες.

ΓΕΝΙΚΑ
Επισκεφτείτε 2-3 καλά καταστήματα που είναι όμως εξειδικευμένα στο χειροποίητο χαλί.
Αποφύγετε αγορές από τηλεόραση-δημοπρασίες, πλανόδιους πωλητές και ανειδίκευτα καταστήματα. Μην υπερβάλετε στο ψάξιμο, δεν θα αγοράσετε ωραιότερο χαλί αν δείτε πιο πολλά χαλιά, απεναντίας θα μπερδευτείτε και θα εγκλωβιστείτε και στο τέλος κουρασμένοι πια, θα αγοράσετε χωρίς χαρά πλέον μία πρόχειρη λύση.

ΜΕΓΕΘΟΣ
Μετρήστε τον χώρο σας.
Σημειώστε το μεγαλύτερο μέγεθος που χωράει και το μικρότερο που σας αρκεί, ώστε να έχετε περισσότερες επιλογές χαλιών. Αποφύγετε να τοποθετήσετε μικρά χαλιά κάτω από ογκώδες έπιπλα.

Ειδικά για την τραπεζαρία προτιμήστε ένα πλούσιο μέγεθος ώστε οι καρέκλες να βρίσκονται ολόκληρες επάνω στο χαλί ακόμα και όταν είναι τραβηγμένες έξω.

Σε γωνιακούς καναπέδες ταιριάζει πιο καλά το χαλί να στρώνεται και λίγο κάτω από τον καναπέ, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το χαλί να σας έρθει μικρό.(μην φοβάστε γενικά να τοποθετείται τους καναπέδες σας κατά ένα μέρος πάνω στα χαλιά 1 ον δεν παθαίνουν εύκολα κάτι και 2 ον ο χώρος σας φαίνεται πιο πλούσιος).
Γενικά ένα ποσοστό 30% κάλυψης του συνολικού χώρου θεωρείται ιδανικό.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Φροντίστε να μην συγχέετε τυχόν φυσιολογικές ατέλειες στην βαφή η στο πλέξιμο με πραγματικά ελαττώματα. Αυτές η μικρό-ατέλειες είναι που προσδίδουν γοητεία στην χειροποίητη τέχνη.
Στρώστε τα πιο ποιοτικά-γερά χαλιά σας σε χώρους όπου αυτά ταλαιπωρούνται περισσότερο ώστε να παραμένουν πάντα καινούργια και να μπορείτε να τα πλένετε συχνότερα.

Στην σύγκριση μεταξύ δύο ίδιου πάχους και ίδιου τύπου χειροποίητων χαλιών προτιμείστε το βαρύτερο καθώς μάλλον κρύβει μέσα του περισσότερη εργασία και υλικό

ΧΡΩΜΑΤΑ - ΣΧΕΔΙΑ
Όσον αφορά την εκλογή χρωμάτων και σχεδίων, αυτό είναι προσωπική εκλογή του καθενός. Σε γενικές γραμμές αποφύγετε το υπερβολικό "ταίριασμα" και παίξτε με τις αντιθέσεις. Δεν θα έπρεπε χαλιά του ίδιου χώρου να είναι και πολύ ίδια μεταξύ τους.

ΥΛΙΚΟ

Μαλλί ή Μετάξι.
Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι το μάλλινο χαλί αποπνέει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα, το μεταξωτό χαλί ανεβάζει ποιοτικά το χώρο.
Και τα δύο αυτά υλικά είναι μεγάλης αντοχής και εξίσου ευκολόχρηστα.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Σε κάθε χειροποίητο χαλί πλέκεται και ένα μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας (όπως σύμβολα, οικόσημα κτλ) της εκάστοτε περιοχής προέλευσης.
Οι κυριότερες χώρες που φημίζονται για την κατασκευή χειροποίητων χαλιών είναι η Περσία (Ιράν), το Πακιστάν, η Ινδία, η Τουρκία, το Αφγανιστάν, η Ρωσία (Καύκασος, Τουρκμενιστάν) και η Κίνα.
Να θυμάστε πως χαλιά μιας συγκεκριμένης χώρας δεν είναι αυτομάτως καλύτερα ή χειρότερα από χαλιά μιας άλλης, κάθε χαλί πρέπει να κρίνεται μόνο του.

ΤΙΜΗ
Η τιμή κάθε χειροποίητου χαλιού καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: υλικό, προέλευση, πυκνότητα κόμπων, είδος κόμπου και σχέδιο. Μπορείτε να βρείτε μεγάλες διαφορές στις τιμές ίδιας ποιότητας χαλιών γι' αυτό ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΕΣ. Μην παρασύρεστε από τις μεγάλες εκπτώσεις, συνήθως είναι εικονικές, γι' αυτό μην συγκρίνετε το ποσοστό της έκπτωσης αλλά μόνο τις τελικές τιμές. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ οποιοδήποτε κατάστημα δεν αναγράφει ΤΙΜΈΣ πάνω στο χαλιά καθώς βέβαια και την ποιότητα και προέλευσή του με σοβαρότερο όμως την τιμή.

ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Η υψηλή πυκνότητα ενός χειροποίητου χαλιού βοηθάει στην καθαρότερη καταγραφή του σχεδίου και στην μακρόχρονη ζωή του. Γενικά μια πυκνότητα άνω των 350.000 κόμπων/τ.μ. θεωρείται επαρκής, άνω των 550.000 πολύ καλή και μεταξύ 800.000 και 1.000.000 άριστη.

Η πυκνότητα ως κριτήριο σύγκρισης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για σύγκριση όμοιων χαλιών.
Συμβουλή: πως θα μετρήσετε τους κόμπου του χαλιού σας? είναι μια πολύ απλή διαδικασία, γυρίστε το χαλί από την πίσω πλευρά και μετρήστε τους κόμπους που βρίσκονται μέσα σε ένα τετραγωνικό εκατοστό (1cm x 1cm) πολλαπλασιάστε επί 10.000 και βρήκατε την πυκνότητα ανά τετρ. μέτρο.

Η σωστή επιλογή ενός χειροποίητου χαλιού απαιτεί χρόνο και διάθεση. Αφήστε το κατάστημα να σας δείξει όλα τα χαλιά που σας ταιριάζουν και να σας κάνει διάφορες προτάσεις.
Η επιχείρησή μας προσφέρει και την δυνατότητα μελέτη χώρου καθώς και δειγματισμού χαλιών στο χώρο σας. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες αυτές για μια πιο εύκολη και κατάλληλη επιλογή.

 

                                                                                                                                                      

 

                                                                                                                                                     [Συμβουλές Περιποίησης]


Good to knowΓνωρίζατε ότι

Small_BAnner_249-173.png 2_Small_BAnner_249-173.png 3_Small_BAnner_249-173.png