![]() |
![]() |
![]() |

Persia Sarough 413 x 86
Τα χρώματα των χειροποίητων χαλιών δείχνουν διαφορετικά ανάλογα την πλευρά από την οποία τα βλέπετε.
Aυτό οφείλεται στο πέλος που (σε αντίθεση με τα χαλιά μηχανής) είναι πλαγιασμένο για να φθείρεται και να λερώνεται δυσκολότερα .
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες ώστε να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα του χαλιού.
Χαλιά Sarough υφαίνονται εδώ και αιώνες, ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν συλλεκτικές αντίκες Sarough άνω των 100 ετών. Είναι γνωστά για την μεγάλη αντοχή τους αλλά κυρίως για το γεγονός ότι πάνω στο σχέδιο των Sarough, βασίστηκε το πιο γνωστό συγχρονο χαλί, το Ziegler.
Τα περσικά χαλιά ανήκουν στα πιο φημισμένα χαλιά παγκοσμίως και αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της περσικής τέχνης και πολιτισμού.
Σχεδιάζονται συνήθως με βάση ένα από τα τέσσερα διαφορετικά πρότυπα που ακολουθούν: σχέδιο μιας όψεως, με κεντρικό μενταγιόν, επαναλαμβανόμενο και σχέδιο τύπου Garden (συνεχές τετράγωνα).
Με το πέρασμα του χρόνου τα σχέδια έχουν αλλάξει λίγο, επίσης τα χαλιά φτιάχνονται πλέον σε κάθετους σταθερούς αργαλειούς οι οποίοι είναι αδιαμφισβήτητα πιο βολικοί για την ύφανση. Στους κάθετους αργαλειούς δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί όσον αφορά το μήκος και το πλάτος των χαλιών. Επίσης οι συνθήκες κατασκευής είναι τέτοιες που επιτρέπουν πιο λεπτό και πιο τέλειο αποτέλεσμα. Τα πιο καμπυλόμορφα και λουλουδάτα σχέδια αποτυπώνονται πρώτα σε μιλιμετρέ χαρτί όπου κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί σε ένα κόμπο. Δύο είναι τα είδοι κόμπων που χρησιμοποιούνται στα περσικά χαλιά: ο συμμετρικός τούρκικος κόμπος ή αλλιώς κόμπος Ghiordes - Γκιόρδες (χρησιμοποιείται στην Τουρκία, Καύκασο, ανατολικό Τουρκμενιστάν και σε κάποιες κουρδικές περιοχές του Ιράν) και ο ασύμμετρος περσικός κόμπος ή Senneh – Σενέι ( Ιράν, Ινδία, Τουρκία, Πακιστάν, Κίνα και Αίγυπτός).
Τα κυριότερα κέντρα χαλιών της Περσίας είναι οι πόλεις Tabriz, Nain, Ghom, Kashan, Moud, Sarough, Bidjar και Kerman. Όλα τα περσικά χαλιά παίρνουν και το όνομα της πόλης όπου υφάνθηκαν.
![]() |
![]() |
![]() |