ΜΒΙLOGOgrayΧειροποίητα Χαλιά

MBI on FaceBookMBI on TwitterMBI on PinterestMBI on YouTube  
Καλάθι |  Σύνδεση/Αποσύνδεση  |  Εγγραφή  |  Αγαπημένα |  Επικοινωνία

Καλέστε μας στο  2310 436 215


 Covid19 , Συνεχίζουμε κανονικά

Δωρεάν μεταφορικά

Άτοκες δόσεις

Άμεση παραδοση

                                      

Buchara Turkmen 246 x 115

Persian Buchara
Προέλευση:
 • Ιράν / Περσία
  • Γνωστό και ως: Bukhara, Bukara, Beschir ,Yomout
   Κωδικός: 9029
   Κόμποι / m2: 250000
   Παλαιότητα:
  • Καινούργιο (0-10)
   • Υλικό (Πέλος σε Στημόνι):
   • Μαλλί σε Μαλλί

    • 430 €
     Τιμή MBI:800 €
     Λιανική Τιμή: 1000 €      
      
     Εικόνες & Περισσότερες Λεπτομέρειες

     Τα χρώματα των χειροποίητων χαλιών δείχνουν διαφορετικά ανάλογα την πλευρά από την οποία τα βλέπετε.
     Aυτό οφείλεται στο πέλος που (σε αντίθεση με τα χαλιά μηχανής) είναι πλαγιασμένο για να φθείρεται και να λερώνεται δυσκολότερα.
     Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες ώστε να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα του χαλιού.

     Για πολλούς θεωρείται ίσως ο πιο γνωστός τύπος χειροποίητων χαλιών.  Πρωτοκατασκευάστηκε στην πόλη Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν, από όπου και πήρε το όνομά του, το συναντάμε και ως ''original Buchara'' ή "Ρωσική Buchara'' από την εποχή πού το Ουζμπεκιστάν ήταν μέλος της ΕΣΣΔ. Επίσης, το ίδιο αξιόλογα χαλιά Buchara βρίσκουμε και στο γειτονικό Τουρκμενιστάν.
     Τουρκμένικα χαλιά Buchara δεν προέρχονται αποκλειστικά από το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν αλλά και από τις γύρω περιοχές πχ του Αφγανιστάν αλλά και της Περσίας-Ιράν.

     Ποιοτικά συνήθως αυτά υστερούν λίγο σε σύγκριση με τα χαλιά του Τουρκενιστάν αλλά αυτό δικαιολογείται και από την διαφορά της τιμής.

     Τα βασικά σχέδια της περιοχής είναι κυρίως το σχέδιο ¨μπουχάρα¨ (οβάλ πάτημα του ελέφαντα), yomout (ρόμβος), beschir, kisil ajak ,συνηθίζεται όμως, χάριν ευκολίας, να ονομάζονται όλα ¨buchara¨.

     Στο τελείωμα του χαλιού υφαίνεται ένα κιλίμι το οποίο καταλήγει στα πάντα μάλλινα κρόσσια.
     Oι γνήσιες μπουχάρες έχουν πάντοτε κάποια απόχρωση του κόκκινου, του οποίου η κλίμακα ξεκινά από κεραμιδί, κόκκινο, μπορντό και φτάνει έως και το φουξ.

     Στις περισσότερες τουρκμένικες και ουζμπέκικες μπουχάρες, το τελικό πλύσιμο γίνεται σε ευρωπαϊκά πλυντήρια, τα οποία και έχουν ειδικευτεί πλήρως στο πλύσιμο τέτοιων χαλιών. Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη κατασκευή τους, όπου η ελαστική μάλλινη βάση τους εύκολα μπορεί να χάσει το ίσιο σχήμα της.

     Ειδικά πλυντήρια τελαρώνουν τα χαλιά, καρφώνοντας τα, δίνοντας τους την τελική ορθογώνια συμμετρική μορφή τους καθώς επίσης και μια όμορφη διακριτική γυαλάδα, αποτέλεσμα αυτών είναι να καθορίζεται ανάλογα και η τελική τιμή πώλησης τους.
     Πληθώρα παλιών καλοδιατηρημένων χαλιών Buchara, έχουν πουληθεί σε μεγάλες δημοπρασίες, φτάνοντας υψηλές τιμές, γι’αυτό και θεωρείται χαλί με συλλεκτικές προδιαγραφές.

     _πληροφορίες_κόμπων.jpg

     Είδατε Πρόσφατα

     Σας Προτείνουμε